Hoe schrijf je een biografie?

Zelfs een topjournalist kan af en toe wat hulp gebruiken. Hieronder vind je een stappenplan (inclusief schrijfkader) om jouw biografie uit te schrijven. 


Stap 1: bekijk de evaluatiecriteria

Bekijk de evaluatiecriteria en houd hiermee rekening tijdens het schrijven van jouw biografie.


Stap 2: bepaal het doelpubliek

Bepaal het doelpubliek waarvoor je gaat schrijven. Het is belangrijk dat je jouw taalregister afstemt op het doelpubliek dat je voor ogen hebt. Bepaal vervolgens over welke youtuber je wil schrijven.

Stap 3: verzamel bruikbare en betrouwbare informatie

Noteer deze informatie in een apart Word-document. Houd tijdens je informatiespeurtocht de topische vragen in het achterhoofd (wie, wat, waar, wanneer, hoe, waarom, ...). 

Stap 4: schrijf een kladversie uit aan de hand van deze structuur 

Typ een kladversie uit in Word. Zet ook je spellingcontrole aan (hier vind je hoe dat moet).


>> INLEIDING: hier geef je kort weer wie de persoon is en waar hij bekend om staat. Je mag er niet van uitgaan dat iedereen jouw publieke figuur al kent.


>> MIDDEN: hier geef je de levensloop van jouw publieke figuur chronologisch weer. Probeer je biografie in verschillende onderwerpen op te delen: jeugd, schoolloopbaan, relaties, werk/succes, prijzen, media-aandacht ... Elke gedachte werk je uit in een afzonderlijke alinea. Zorg ervoor dat jouw alinea's samenhangend zijn. Maak hiervoor gebruik van de signaalwoorden.


>> SLOT: een tekst afronden kan je op verschillende manieren doen. Neem een kijkje op de volgende website en kies voor een slot dat bij jouw biografie en schrijfstijl past. 

Wil je nog wat extra inspiratie opdoen? Bekijk dan dit voorbeeld.

Stap 5: bekijk je kladversie kritisch

Gebruik de onderstaande richtvragen om je kladversie te beoordelen:

- Heb ik een samenhangend verhaal geschreven?
- Is mijn opbouw logisch? Zijn er geen storende herhalingen in de tekst aanwezig? Ontdek ik nog spellingfouten of zinnen die niet goed opgebouwd zijn?
- Zou de lezer zich nog vragen kunnen stellen bij de informatie die ik gegeven hebt?
- Heb ik mijn taalregister afgestemd op het doelpubliek?
- Is elke gedachte uitgewerkt in een alinea?
- Voldoe ik aan de evaluatiecriteria?

Stap 6: laat je kladversie beoordelen door een collega

Laat je kladversie beoordelen door een collega-journalist aan de hand van het onderstaande evaluatie-instrument. Vraag je collega om feedback en ga hiermee aan de slag. Pas je kladversie indien nodig aan.

Stap 7: schrijf je definitieve versie uit

Neem de feedback die je kreeg van je collega-journalist mee in het achterhoofd tijdens het uitschrijven van de definitieve versie. Besteed ook voldoende aandacht aan je lay-out.

Stap 8: lees alles goed na

Lees alles goed na en vul de checklist in. Ben je tevreden over jouw geleverde prestatie en kan je de volledige checklist afvinken? Dien je definitieve versie dan in. 



©2021 opdracht Taallab 2
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin